Innstilling av spjeldet | Concept2

Innstilling av spjeldet

Et tema vi får spørsmål om fra tid til annen er dette med innstilling av spjeldet og drag factor. Mange forveksler spjeldets innstilling med intensitetsnivå eller motstand.

Innstillingen på spjeldet regulerer hvor mye luft som slipper inn i viftehuset; jo nærmere 10 spjeldet settes, jo mer luft slipper inn og svinghjulet bremses raskere - det må også dras hardere for å akselerere svinghjulet. Men uansett hvor spjeldet står så er det arbeidet man legger ned - hvor hardt man drar - som bestemmer intensiteten og motstanden. Jo hardere man drar, jo mer motstand genereres. Med spjeldet nærme 10 får man følelsen av å akselerere en stor, bred robåt gjennom vannet, mens med spjeldet nærmere 1 får man følelsen av å akselerere en liten, smal båt. Man bør bruke tid på å innøve riktig roteknikk for det er med andre ord ikke nødvendig å ha spjeldet på 10 for å føle motstand i taket.

Man kan kanskje bli fristet til å tro at man oppnår best resultat med høy innstilling. Monitoren måler imidlertid hvor mye svinghjulet bremser ned mellom hvert tak, og denne nedbremsings-takten kalles drag factor ("dra-faktor"). Dra-faktoren brukes så av monitoren, sammen med farten på svinghjulet på ens neste tak, til å beregne ens sanne arbeidsinnsats. På denne måten kan resultater sammenlignes mellom maskiner, uavhengig av innstilling på spjeldet. Av samme grunn kan det føles forskjellig å ro med spjeldet på samme innstilling på to ulike maskiner.

Nye Concept2 romaskiner har en drag factor rundt 100 med spjeldet på 1 og rundt 210 med spjeldet på 10. Drag factoren kan man få vist ved å gå på Main Menu, More Options > Display Drag Factor og så ro en kort stund.

Unngå fristelsen til å sette spjeldet for høyt slik at muskulaturen blir utslitt før man oppnår den gode kardiovaskulære treningen som romaskinen gir, men bruk gjerne høy innstilling i blant for å gjennomføre en styrkeøkt på romaskinen.